Att baka ett bröd, eller tre
Solroslimpa med valnötter och linfrön (3st)
1½ dl linfrön
1½ dl rågflingor
1½dl solrosfrön
valnötskärnor
9½ dl vatten
1½ dl ljus matbrödssirap
75 g jäst
1½ tsk salt
½ msk brödkryddor
ca 2½ liter vetemjöl special
ägg
Koka linfrön och rågflingor i 4½ dl vatten, så det blir en gröt (ca 10 min). Rör ned resten av vattnet och sirapen så svalnar gröten snabbare. När den är ungefär 37 grader, rör ut den med jästen i en bunke. Häll i salt, blödkryddor, solrosfrön och valötter. Blanda ned mjölet, lite åt gången du vet. Låt degen sedan jäsa i 30 min. Ta upp och knåda degen, dela den i tre lika stora delar och forma limpor. Det blir snyggt om du skär några snitt i bröden. Nu ska limporna jäsa på plåten i ytterligare 20 min. Innan du stoppar in dem i ugnen, pensla dem med ägg och strö över rågflingor. Ca 40-45 min i 175 grader. Voila!
Lätt som en plätt! Eller som en limpa. Jag menar, till och med jag klarar av det.
Kommentarer
Postat av: Maria
Jag undrar om brödet är sjuuukt gott? ;) Alltså om jag sk orka baka det en kväll i veckan.
Postat av: Elin
Det är inte sjuukt gott, men det är gott :D
Postat av: the one and only
Ser både förbaskat gott och mysigt ut - mums.
Trackback